20070422

Ei Thich Nhat Hanh aivan tällä tavalla sanonut:

Älä ihannoi äläkä sitoudu mihinkään oppiin, teoriaan tai ideologiaan, edes anarkistiseen. Kaikki ajatusjärjestelmät ovat vain opastuksia, eivät absoluuttisia totuuksia.

Älä kuvittele, että tietosi on muuttumatonta, vältä ajatuskapeikkoja. Harjoita näkemyksiin takertumattomuutta, jotta voisit nähdä toisten silmin. Totuus löytyy elämästä, ei käsityksistä. Ole valmis oppimaan, sinulla on siihen koko elämäsi, kaikki todellisuuden ja maailman hetket.

Älä pakota toisia lapsia millään tavoin omaksumaan omia näkemyksiäsi, edes kouluttamalla. Auta kuitenkin toisia luopumaan kapeuksistaan myötätuntoisessa keskustelussa.

Älä vältä kärsimystä äläkä sulje itseäsi kärsimyksen edessä. Älä menetä tietoisuuttasi maailman ja elämän kärsimyksistä. Löydä kaikkia mahdollisia tapoja olla kärsivien kanssa, vieraile heidän luonaan, tee heille kuvia ja lauluja. Näillä keinoilla herätä itsesi ja läheisesi maailman kärsimyksen todellisuuteen.

Älä kerää omaisuutta kun miljoona näkevät nälkää. Älä ota elämäsi päämääräksi mainetta, rikastumista, omaisuutta tai aistinautintoja. Elä yksinkertaisesti ja jaa aikaa, voimia ja aineellisia varoja niiden kanssa, jotka niitä tarvitsevat.

Älä ylläpidä vihaa tai ärtymystä. Kun ne nousevat, mietiskele myötätuntoa, jotta ymmärtäisit syvästi niitä ihmisiä, jotka ovat aiheuttaneet sinussa vihaa. Opi katsomaan toisia olentoja myötätunnon silmin.

Älä menetä itseäsi hajaantumiseen ja ympäristöösi. Opi harjoittamaan hengitystä kehon ja mielen yhteyden löytämiseksi, tarkkaavaisuuden harjoittamiseksi ja kehittämään keskittymistä ja ymmärrystä.

Älä lausu sanoja, jotka voivat tuottaa epäjärjestystä ja hajottaa yhteisön. Ponnistele kaikkien, pienienkin konfliktien selvittämiseksi ja sovittamiseksi.

Älä puhu epätotuuksia oman etusi vuoksi tai vaikuttaaksesi toisiin. Älä levitä epävarmoja uutisia. Älä tuomitse tai kritisoi asioita, joista et ole varma. Puhu todesti ja rakentavasti. Rohkene puhua epäoikeudenmukaisuuksista, vaikka se vaarantaisi oman turvallisuutesi.

Älä käytä yhteisöä oman etusi tavoitteluun, äläkä muunna yhteisöäsi poliittiseksi puolueeksi. Yhteisön tulisi kuitenkin selkeästi vastustaa sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta ja ponnistella muuttaakseen tilanteen joutumatta väkivaltaisiin konflikteihin.

Älä elä ammatissa, joka on haitallinen ihmisille ja luonnolle. Älä sijoita yhtiöihin jotka riistävät muilta elämänmahdollisuuden. Valitse työ, joka auttaa toteuttamaan korkeinta tarkoitustasi.

Älä tapa. Älä anna toisten tappaa. Löydä kaikki mahdolliset keinot elämän puolustamiseksi ja sodan estämiseksi.

Älä omista mikään, minkä tulisi kuulua muille. Kunnioita toisten omaisuutta, mutta estä toisia rikastumasta ihmisten tai toisten olentojen kärsimyksellä.

Älä kohtele kaltoin kehoasi. Opi kunnioittamaan sitä. Älä miellä kehoasi vain välineeksi. Säästä elämänvoimat (seksi, hengitys, henki) todellisuuden toteutumiseen. Seksuaalisuuden ei tulisi olla erillään rakkaudesta ja sitoutumisesta. Seksisuhteessa ole tietoinen mahdollisesta tulevasta kärsimyksestä. Toisten onnellisuuden takeeksi kunnioita heidän oikeuksiaan ja sitoumuksiaan. Ole täysin tietoinen uuden elämän maailmaantuomisen velvollisuudesta. Mietiskele maailmaa, johon olet tuomassa uusia olentoja.

Älä usko, että seuraan jokaista näistä ohjeista täydellisesti. Tiedän epäonnistuvani monin tavoin. Kukaan meistä ei voi täysin toteuttaa yhtäkään näistä. Kuitenkin, on työskenneltävä päämäärää kohti. Nämä ovat päämääräni. Sanat eivät korvaa harjoitusta, vain harjoitus voi luoda sanat.

”Kuuta osoittava sormi ei ole kuu.”

Ei kommentteja: